Avem cel mai puternic organ din Univers. Creierul. Datorită lui am evoluat ca și specie. Putem construi, citi, scrie și creea în mod constant datorită inteligenței care provine din creierul nostru.
Dar cu o putere mare vin și responabilitățile mari. Din păcate, dacă stagnăm și nu facem nimic și-l lăsăm pe pilot automat, acest minunat dispozitiv, dacă vrei, ne ține în zona de confort și trece pe frecvențe negative.
Așa începe auto-critica, dialogul negativ cu tine însuți și sabotarea. Sunt destul de mulți oameni care preferă această stare și nu fac nimic să o schimbe. De ce?
Pentru că indiferent dacă e o stare negativă, ea este confortabilă și comodă. Tot pe pilot automat dacă lăsăm creierul să funcționeze el dezvoltă dependențe.
Și așa începe dialogul interior cu tine însuți, care sună așa:
- Nu sunt suficient de bun să fac lucrul X. Nu am abilitățile necesare ca să mă apuc de Y.
- Mă simt vinovat pentru că am făcut Z lucru. prietenii nu mă vor pentru că sunt un ratat.
Și nu, nu ține neapărat de cum ai fost tratat în copilărie, când ți s-a spus că nu ești suficient de bun sau nu ai fost iubit îndeajuns.
Chiar și acei oameni care sunt foarte iubiți de părinții lor, încurajați să încerce lucruri noi, oameni cu prieteni și cerc social pozitiv, tot vor trece pe vibrație negativă la un moment dat.
Singurătatea e un factor cu impact major care te ține blocat în negativ. Și atunci te întrebi:
- Vlad, dar cum scap de vibrațiile negative?
Nu sunt psiholog sau specialist ca să îți pot răspunde la întrebarea asta, dar din experiența mea am învățat încet încet cum să fac să ies din starea în care mă simt prost sau vinovat.
Și asta vreau să împart cu tine în postarea de față. Deci hai să vedem câțiva pași ce trebuie urmați ca să reducem din starea negativă. Ține minte că nu poți ieși de tot din negativ. Lege a naturii spune clar:
- Musai trebuie să existe pozitiv și negativ. Asta asigură echilbrul natural din jurul nostru.
Iar acum să descriu câțiva pași care ar putea să îți fie de ajutor:
1. Asocierile neurologice
Fiecare acțiune pe care o faci zilnic, fiecare decizie pe care o iei, în creierul tău are loc o neuro-asociere.
De exemplu:
Bei o cafea, sau mănânci ceva gustos. Creierul asociază plăcerea cu substanța consumată de tine.
Ești certat de cineva, sau pierzi niște bani, caz în care creierul tău asociază cearta sau pierderea cu durerea.
Ca ființe umane noi căutăm să evităm durerea și să o înlocuim cu plăcerea. Dar căutatul plăcerii în exces duce la următorul pas de pe lista noastră.
2. Dependența
Validarea socială și atenția pe care o primim din partea altora e doar una din dependențele care se pot dezvolta. Alte dependențe: alcoolul, fumatul, distracția, muzica, filmele, etc.
Odată ajuns dependent, e greu să mai revii la starea de dinainte. Odată făcută asocierea, are loc în același timp și atașamentul față de substanța sau persoana în cauză.
Ca să îți dau un exemplu: Imaginează-ți pe cineva care are foarte mulți bani, cu un stil de viață abundent. Acea persoană va deveni dependentă de acel lifestyle.
Să zicem că are loc un eveniment nefast în viața acelei persoane, banii dispar iar stilul de viață abundent dispare. Acea persoană poate ceda psihic tocmai din cauza asta.
- Bă, am avut și acuma numai am! Ce mă fac?
Faci pasul următor care este:
3.Adaptarea
- Am avut bani mulți și acuma nu mai am. Deci ce fac?
Înn primul rând accepți schimbarea asta. Nu mai sunt bani. Apoi iei decizia de a face bani și cauți soluții înspre obiectivul ăsta.
Ori îți cauți un job chiar dacă nu ai muncit o zi în viața ta, sau înveți ceva nou, o abiliate sau îți găsești pasiunea și începi să muncești la ea continuu.
Apoi ușor, ușor începi să îți monetizezi creeația. Și uite așa revii încet încet la stilul de viață de dinainte, dacă asta îți dorești.
Aceștia sunt 3 pași de urmat în conflictul cu creierul tău. O altă etapă care ar mai putea fi dezbătută aici este conștientizarea.
Dacă vrei într-adevăr să fii o persoană echilibrată, învață să devii un om conștient de lucrurile din jur, de emoțiile și gândurile pe care le ai.
Ai gândit negativ într-o situație? Nu e bai mare. Acceptă lucrul ăsta și compensează cu ceva pozitiv.
Te-ai certat cu cineva, sau ai greșit ceva, din nou, acceptă situația așa cum este ea. Numai poți îndrepta ce ai greșit pe moment, dar poți conștientiza că ce ai făcut nu e bine și poți evita momentele neplăcute.
Dar revin din nou și spun că oricât ai merge tu înspre lucruri pozitive, legea naturii vine din nou și se aplică.
Pe final spun așa: verifică-ți busola interioară. Vezi ce excese faci și încotro. Prea mult pozitiv? Mai relaxează creierul și lasă-l liber astfel încât el să treacă pe negativ și să balanseze starea pe care o ai.
Prea mult negativ? Iarăși nu e bun. Forțează creierul să iasă din starea asta și fă ceva pozitiv în privința asta echilibrând astfel balanța.
Nu e ușor să fii o persoană echilibrată. De multe ori poți avea tendința de a face exces sau de a fixa anumite tipare sau șabloane dacă vrei.
Aceste șabloane fixe și excese te țin prea mult în zona pozitivă sau negativă. Echilibrează și fii conștient cât mai des de ceea ce gândești și faci.
Cântărește și măsoară. Întreabă-te:
- Ce am nevoie acum ca eu să fiu în echilibru?
Și ai să vezi că vine și răspunsul. Odată ce ai răspunsul, aplică-l.
Eu spre exemplu acuma, sunt în prea mult pozitiv de la scris. Am nevoie să mă întind în pat și să las creierul să se odihnească.
Apoi să o iau de la capăt fiindcă intru pe negativ și trebuiie să echilibrez balanța.
Mult succes în găsirea echilibrului atât emoțional cât și fizic. Ne auzim în postarea următoare.
Toate bune,
Vlad
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu