07/04/2022 - Sfaturi bune de urmat...

 

Am să intru direct "în pâine" ca să zic așa, fără să mai povestesc cât de bine am dormit azi noapte. A fost una din nopțile de neuitat. Dar să incepem direct:

1. Transmite-ți mesajul până când acesta devine greu de ignorat


O să îți fie foarte greu la început. Nimeni nu o să te cunoască sau o să-ți ofere atenția necesară din prima. Sceptici din fire, oamenii noi cu care vei intra în contact, vor trage doar așa un ochi la prima vedere peste ce ai tu de spus, și or să zică:

- Meh, mai bine mă duc să mă uit la video-uri cu animale pe YouTube. Sau

- Ia uite și la ăsta, are și el blog și se crede Eminem.

Cam de astea te poți lovi în drumul tău spre succes. Tu continuă-ți călătoria, până când începi să atragi oamenii cu aceeași mentalitate. Ei sunt acolo, dar mesajul tău e încă proaspăt și trebuie să prindă rădăcini.

Exprimă liber ceea ce simți, în fiecare zi. Vei vedea încet încet, cum totul va începe sî se închege ca laptele care întâi se prinde dacă îl pui și îl lași în treaba lui, ca apoi să devină brânză.

Așa și cu mesajul tău. Distribuie-l și mergi pe drumul tău mai departe.

2. Lauda de sine, nu miroase a bine

Este adevărat. pe când făceam dezvoltare personală, dădeam de mulți mentori care înainte să te ajute cu ceea ce te interesează pe tine de fapt, începeau așa:

- Sunt cel mai citit marketer. Am ținut nu știu câte seminarii cu habar n-am câți oameni la un loc.

- Am ajutat pe, nu știu câtă lume să își atingă obiectivele. Am diplomă în asta și astălaltă.

- Sunt expert in....și te-ai prins de idee.

După care îți aruncă numai testimonialele pozitive (false cred eu) cu așa ziși oameni care au încercat produsele și serviciile acelui "guru" să îi spun așa. Și cum și tu poți avea aceleași rezultate. Dar ce observi? Nimic negativ despre mentor. E fără pată? Ei hai?

Sunt aici să te dezamăgesc și să îți spun că noi ca oameni suntem unici. Nu vom avea niciodată rezultate asemănătoare.

Iar tipul acesta de marketing sau vânzări dacă vrei, tehnica asta de a creea o imagine despre tine înainte să lași omul să te descopere, e urât de tot.

Degeaba te lauzi pe social media că ești cel mai mare: psiholog, antreprenor, marketer sau mentor în seducție, când de fapt începi să dai reîncărcare la statisticile reclamei proaste pe care ți-ai făcut-o.

Și ajungi acasă de la studio-ul de unde ți-ai filmat video-ul sau de unde ți-ai scris articolul și începi să te simți și să te porți la fel de prost ca înainte de posta reclama. Fără rezultate. Și revii la starea de gol, de lipsă.

Sau există varianta ca reclama ta să fie una de succes iar lumea disperată după soluția pe care tu o vinzi să îți răspundă pozitiv. Iar atunci ego-ul tău va fi gâdilat și te vei umfla în pene și ai să zici:

- Ia uite bă cine sunt eu. Sunt ăla expert, ce știi tu. Mare și tare. Ia să mai zic despre mine și data viitoare.

Te anunț pe această cale că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Vei deveni învechit folosind aceeași strategie iar oamenii care probabil au început să te susțină financiar și moral cumpărându-ți produsul, te vor mirosi și se vor dezabona de la tine.

3. Nu repeta ca papagalul, vei plictisi audiența


Când eram mai tânăr am dat de un blog a unui "mentor" căruia nu am să îi spun numele sau promova website-ul ca să nu îi fac reclamă negativă.

Articolele lui începeau să semene între ele. Întotdeauna era vorba de același lucru și anume povestea lui scrisă și rescrisă folosind alte cuvinte sinonime.

Nu te supăra, dar povestea ta nu e nevoie să o scrii și rescrii de mii de ori în articole diferite. Spuneți-o o singură dată, citește ce ai scris și revino asupra ei eventual. Poate vei simți că vrei să adaugi sau să reduci din articol.

Dar vino în fiecare zi cu ceva nou. Care e greșala aici? În loc să scrii pentru oameni, tu scrii pentru Google și SEO ca blogul tău să ajungă în top căutări folosind aceleași cuvinte cheie.

Am citit eu primul articol de pe blog, am empatizat cu omul după care am observat același lucru repetat. Atnnci mi-am dat seama că ce făcea acel mentor nu era decât să satisfacă algortmul Google.

Am dat dezabonare și mi-a văzut de drum. Cum ar fi ca eu pe blogul ăsta să scriu povestea mea în zeci de postări, cu același scenariu, gen:

- Ce sărac am fost și uite cum m-am ridicat. Ce viață am dus și uite unde sunt acuma. Cel mai cel.

Audiența mă va observa și va zice: 

- Mă Vlad, mai taie din ele dă-le încolo. Că ne-ai plictisit cu: dependențele, relațiile și lipsa de bani pe care o aveai.

4. Adaptează-ți mesajul pe baza feedback-ului primit.

Mi-a plăcut Darius pe YouTube, unde i-am lăsat un comment despre ce aș vrea să văd ca vlog. Și omul mi-a răspuns:

- Am să fac un video în care o să abordez și subiectul cerut de tine.

Am zis:

- Asta e hoss! Mulțam fain.

Audiența îți va spune ce vrea prin feedback-ul pe care ți-l oferă. Un comentariu, o distribuire, un like.


5. Nu te concentra pe imagine sau brand

Greșala pe care o poți face foarte ușor e să vorbești non-stop despre brand-ul tău și imaginea ta (vezi mai sus #2) iar oamenii se vor plictisi să audă și să vadă același tipar.

Vinde-te pe tine, vinde-ți emoțiile tale, stările, trăirile, experiențele sau poveștile.

Văd pe mulți care în loc să transmită ce simt, ei scriu o carte și încep să o vândă.

O carte e cool, dar pe mine mă interesează să interacționez cu omul nu cu cartea. 

E adevărat, lași ceva în urmă după ce nu vei mai fi dar nu pune un paravan între tine și audiența ta.

- Vai, trebuie să apar impecabil pe video, filmat din poziții diferite în HD, să nu mă bâlbâi, să nu greșesc.

Păi bă, nu știu alții cum sunt, dar eu când mă uit la un video cu tine și văd că e tras de păr și mai mult, editat, tăiat și fără pată, încep să îmi pun nniște semne de întrebare.

Ai făcut video-ul ăsta pentru mine? Îmi transmiți ceva emoțional? Sau e un video în care tu îți vinzi cursurile și cărțile iar mesajul e de formă? Dacă e așa, pot să mă duc să mă uit la WWE în loc să te urmăresc pe tine.

N-am nimic împotrivă. Ai un produs, te înțeleg. OK. Dar nu începe video-ul sau articolul cu el. Vrei să-l pui la final? Bun, pune-l, dar fă-i o prezentare scurtă, nu-l trage de păr gen:

- Ăsta e cursul despre....și face și drege și te ajută mai știu eu cum.

Eu am văzut o tactică de genul ăsta:

Filmat vlogul direct, fără editări sau decupaje. Vorbit în vlog despre subiect, arătat o carte la final și s-a închis vlogul.

Păi bravo bă, cel care ai filmat, oricine ai fi. Mi-ai stârnit curiozitatea să îți cumpăr cartea.

Deci, înainte de brand și imagine, vinde povești, experiențe, emoții, fii vulnerabil și deschis.

Si cu asta închei postarea de față. Ne auzim în următoarea cu bine. Toate bune.

Vlad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Următorul nivel

  Cum stăteam așa și mă gândeam, am realizat ceva ce nu am mai simțit până acum. Prea mult timp am fost atașat de persoane, etichete, rezult...