Am să încep acest articol în mod diferit față de modul meu normal de a scrie. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar s-ar putea să te simți puțin deranjat emoțional despre ce am să scriu.
Bineînțeles că totul va fi la mod general, și nu doresc să arăt cu degentul către o anume persoană.
Revenind la titlu, care e toată faza? De ce ne place să ne pierdem timpul online urmărind materiale video sau articole în care oamenii se fac de râs sau îi validăm și stimăm pe cei care râd de alți oameni?
Află de ce, citind mai departe! Va fi o mică lecție de istorie pentru tine.
Încă de pe vremea romanilor existau jocurile cu gladiatori. Doi, sau mai mulți oponenți erau băgați în arenă și erau forțați să se lupte până la moarte.
Gloata care urmărea măcelul din tribună (bărbați și femei deopotrivă, țipa și striga cât îi țineau gura: Omoar-l!!
Organizatorul jocului care era de obicei împăratul imperiului și care reprezenta autoritatea supremă, dădea semnalul arătând degetul mare în jos, iar câștigătorul bătăliei executa ordinul.
Să fac o paranteză aici. E împotriva naturii umane să faci o crimă, să iei viața unui om, decât în cazul în care în mintea ta îl asociezi cu ceva inuman, închei paranteza.
Bineînțeles că gloata era în delir după un moment din ăsta devreme ce li s-au satisfăcut dorința.
Câștigătorul primea ovații și urale ca:
- Ești erou, ești de neînvins, ești zeul zeilor.
Iar ăstuia i se urca la cap, ceea ce îl încuraja să continue. Pe lângă asta, mai primea ca recompnsă din partea Lanistei (conducătorul școlii de gladiatori numită Ludus) bani, băutură și o sclavă pe post de jucărie sexuală care îi făcea omului noaptea fericită.
Timpul a trecut iar oamenii au înțeles că astfel de evenimente trebuiesc musai evitate.
Dar care e scopul? De ce gloata se aduna să urmărească așa ceva? Că aici vreau să ajung.
Pentru că cel învins, se făcea de râs, pierzând competiția care era un circ total.
Ajungem în zilele noastre și observăm că modernizându-ne, ne-am păstrat obiceiul ăsta de a râde, bârfi, arăta cu degetul, umili și pune o persoană într-o lumină proastă doar ca să ne crească nouă ego-ul și orgoliul.
Practic văzând pe cineva pierzând ceva sau simțindu-se prost ne face pe noi să arătăm superiori lui/ei.
Circul sau maimuțăreala cum îi zic eu, s-a schimbat odată cu platformele de televiziune, și social media. Locuri în care poți acum să te exprimi liber, să fii serios în mesajul pe care îl transmiți, integru în exprimare, ce mai, un titan, reprezentant al sexului tare sau frumos deopotrivă.
Dar gloata, ce azi noi creeatorii de conținut (foști gladiatori) numim audiență, a rămas la fel. Vrea circ, maimuțăreală și comedie.
Și când ajung în așa zisa noastră arenă, care poate fi canalul tău de YouTube, blogul meu sau profilul de social media a cuiva, ei (abonații noștri) caută să vadă dacă se pot distra: pe seama ta și a conținutului tău, pe seama reacțiilor altor oameni sau pe seama pozelor și a videoclipurilor ori conținutului respectiv.
Vorba lui Puya aici ca s-l citez: Cu cât te faci mai mult de râs, rating-ul sare. Am încheiat citatul.
Acuma tu ai două variante:
1. Vinzi circ, maimuțăreală și comedie sau divertisemnt (ca să mai maschez un pic)
2. Faci tot posibilul să înveți pe alții ceva constructiv, într-un mod cât mai proactiv și asertiv.
Ce crezi că face gloata? Preferă să se ducă la punctul 1 și să plătească bani grei, în timp ce tu ești ori total dat la o parte din vizor (ignorat) ori luat peste picior.
Ajungi ca acel gladiator, pierzător, pe care gloata îl vrea executat. Și atunci ce variante ai tu când ești în dezavantaj? Vrei să mori? Unii să știi că nu avut încotro.
1.1 Ajungi în culmea disperării din cauză că audiența nu te vrea sau te judecă și atunci ești dat la o parte (personal din zona asta am plecat eu)
2.1 Indiferent ce se întâmplă, continui să lupți, să te zbați și să nu renunți, putând astfel răsturna situația în favoarea ta (și aici am ajuns).
Este doar o chestine de alegere și mentalitate. Cei de la punctul 1.1 nu mai au nici o șansă. Nu am nici un sfat pentru ei. Dacă asta ai ales, nu te mai poate ajuta nimeni în afară de tine însuți. Decizia e a ta! O iei sau nu?
Cei de la punctul 2.1 (puțini și rari la număr) folosesc armele din dotare sau opțiunile dacă vrei, ajungând în fază finală să lupte și cu mâinile goale dacă e nevoie.
Ei prietene, când vei ajunge să lupți și cu ultima fărâmă de putere, cu mâinile goale și cu dorința arzătoare de a nu pierde (mentalitate de câștigător sau abundentă) poți să răstorni situația în favoarea ta.
Dar singur nu îți va fi ușor. Și atunci poți alege să creezi (din nimic) cea mai puternică armă în dotare de care vei dispune și care te va ajuta să câștigi meciul.
Munca în echipă.
Unde-s doi puterea crește. Sună cunoscut?
Asta am ales să fac și eu. O alianță cu Darius, un om cu o atitudine de fier, realist, care are mai multă audiență decât mine în timp ce eu sunt mai slab în atitudine (mai visător), dar inspirat de mesajul pe care el îl transmite, i-am propus o înțelegere.
Ca orice înțelegere, totul se încheie cu o tranzacție, ai putea spune. Nu și în cazul de față.
Care e tactica? Păi faci ca Nașul, o ofertă de nerefuzat. Abordezi persoana la nivelul la care se așteaptă să fie abordată, îi faci oferta și aștepți un răspuns.
Te asigur de faptul că ți se va răspunde întotdeauna cu o întrebare, care sună așa: Și care e miza? Ție ce-ți iese?
Deja ai făcut prima împresie prin modul de abordare. În cazul meu, Darius e genul de om care nu pierde timpul pe comedie și circ, prin urmare nu mă ajută dacă îi trimit poze cu pisici sau clipuri cu unul care taie cu toporul în două un Iphone.
Așa că i-am trimis un mesaj serios, în care era vorba despre el și munca lui și am ales să amplific imaginea și brand-ul pe care îl are deja dar fără să cer nimic la schimb.
Tu cum ai recționa? Nu te-ai întreba?
- Dar Vlad, unde e tranzacția? Că tu nu câștigi nimic din asta.
Serios? Chiar nu vezi avantajul meu? Înseamnă că faci parte din gloata care vrea circ și nu din comunitatea care vrea să învețe să se dezvolte și să progreseze.
Dacă încă nu te-ai prins ce am eu de câștigat hai că îți explic în mare așa, nu dau detalii amănunțite.
Există o lege a naturii care spune așa:
- Oferă ceva benefic unui om, în avantajul lui, fără să ceri nimic la schimb și acel om se va simți dator la rândul său să îți întoarcă favoarea.
E un fel de I.O.U, o strategie folosită de bănci prin care tu dădeai bani îmrumut băncii să se ridice, iar banca îți dădea un fel de hârtie care să reprezinte legătura contractuală (bond) dintre tine și ea ca entitate.
Practic tu nu primeai nimic în schimb pe loc, ci când banca reușea să prospere primeai recompensa cu dobândă. Mergeai pe încredere
Nu suntem bănci, ci oameni, iar legea e lege. Și unde e lege, nu e tocmeală. În special în natură.
Crezi că nu nu mi-am primit dobânda înzecit înapoi? Darius a fost atât încântat de modul în care i-am făcut oferta și am livrat proiectul final, încât a distribuit postarea făcută de mine către comunitatea lui, care e mai dezvoltată decât a mea.
Am câștigat amândoi ceva, el puncte în plus și apreciere pentru munca lui iar eu audiență din partea lui.
Așa se joacă în arenă când nu ai opțiuni, arme și trebuie să lupți cu mâinile goale. Mai bine faci un semn către alt gladiator mai puternic decât tine, semn pe care doar el să-l înțeleagă și care să însemne o colaborare, iar rezultatul este victoria și câștigul meciului.
Bine acuma am exagerat un pic, dar cred că înțelegi ideea. Recompensa nu sunt, banii, femeile și băutura ci progresul și munca în echipă.
Dar progresul aduce cu sine după el, bani, femei băutură și manele, alege ce vrei. Mai precis, dacă ai succes în viață, îți poți permite să faci circ la orice oră, așa de distracție. Nu recomand!
Așa că te întreb din nou. Tu ce alegi? Circ sau progres și creștere? Deja știu și răspunsul. Vei alege circ, maimuțăreală și comedie.
Și nimeni nu te mai poate salva din spirala asta negativă. Sper ca articolul ăsta să îți de-a de gândit, să te trezească ca să ieși din gloată.
Dacă nici eu și nici Darius nu reușim să te convingem că maimuțăreala, comedia și circul pot avea impact puternic negativ asupra vieții și creierului tău, eu consider asta un caz pierdut.
Devii o persoană care disperă după bani, femei, statut social și caută dar nu găsește o soluție. Soluție care e chiar sub nasul său, la un miros distanță.
Cu asta am încheiat. Lasă-mi un comentariu te rog dacă ai reușit să citești până aici. Asta o să-mi transmită mie personal că vrei să ieși din gloată.
Ne auzim în postarea următoare. Toate bune.
Vlad
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu